Suïcidale gedachten onder jongeren: de Stille Strijd

Guus Beijer, Wies Klarenbeek en haar vader Alfons hebben er samen met de gemeente voor gezorgd dat het kunstwerk ‘Stille Strijd’, wat onder andere in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Breda en Amersfoort heeft gestaan, nu ook naar Hilversum komt. Het beeld is gemaakt door Sazza en maakt een reis door Nederland om aandacht te vragen voor jongeren met depressieve gevoelens en suïcidale gedachten. Wies heeft hier zelf ervaring mee gehad en vind het belangrijk dat het taboe rondom deze onderwerpen doorbroken wordt.

“Mijn vader en Guus hebben het beeld samen zien staan en ze hadden meteen zoiets van, joh, dat moeten we ook naar Hilversum gaan halen. Zeker vanwege mijn persoonlijke ervaringen. Mijn vader heeft mij toen gevraagd of ik mee wilde doen en daarna zijn we bij de opening in Amersfoort wezen kijken. De bedoeling achter het kunstwerk sprak mij aan omdat ik het belangrijk vind om het taboe op depressie en suïcidaliteit te doorbreken.” Vertelt Wies.

Het kunstwerk zal van 9 tot en met 23 september in Hilversum staan, maar hoe hebben de initiatiefnemers dit voor elkaar gekregen? “Wij hebben contact opgenomen met de gemeente en die was al wel bezig met dit soort onderwerpen. Toen zijn we gelinkt aan iemand van het sociale domein die het onderwerp suïcidaliteit onder jongeren ook wel in de portefeuille heeft, zeg maar. Die was heel blij met ons intiatief want die had al wel dingen geprobeerd en dit gaf het laatste zetje. Toen was het eigenlijk zo geregeld.

Op tien september, tevens Wereld Suïcide Preventie Dag, zal er een bijzondere opening plaatsvinden voor het kunstwerk. “Het is de aftrap van de twee weken dat het kunstwerk er zal staan. De opening is een programma van een half uurtje waar diverse sprekers aan bod komen. Er komt bijvoorbeeld iemand van 113 een toespraakje houden, verder komt de wethouder van het sociale domein en de stadsdichter. Dat is dan de aftrap voor de twee weken van het beeld maar ook van het programma ernaast. We hebben diverse activiteiten zowel voor jongeren als voor docenten en andere mensen in de omgeving die er mee te maken hebben. Er komt bijvoorbeeld twee keer een dichter troostgedichten maken. Dus daar kan je met je verhaal terecht en die schrijft dan in een kwartiertje ongeveer een gedicht over jouw ervaring. We hebben ook een samenwerking met het Filmtheater. Die laten een documentaire genaamd ‘storm om mij heen’ zien over dit onderwerp en daar worden dan schoolklassen voor uitgenodigd. Na de film gaan ze hier samen het gesprek over aan. Dus dat is ook een samenwerking die loopt met scholen in Hilversum. We hebben ook nog een samenwerking met de GGZ die een workshop gaat houden voor docenten en vertrouwenspersonen van scholen. Allemaal mensen die met jongeren werken en die het moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan met mensen waarvan ze bijvoorbeeld het vermoeden hebt dat er iets speelt.”

Wies vertelt verder dat ze hoopt dat het kunstwerk zorgt dat men deze problemen wat beter gaat herkennen en dat er makkelijker over gepraat wordt. Ze heeft zelf gemerkt dat mensen heel erg schrikken wanneer je vertelt over donkere gedachten en hoopt daarom dat de ‘Stille Strijd’ zal helpen om dat soort gedachten bespreekbaarder te maken. Haar boodschap aan jongeren die hier last van hebben is dan ook om erover te praten. “Zoek iemand waarbij het veilig voelt om het erover te hebben. Houd het niet voor jezelf.”

Kamp jij zelf met suïcidale gedachten? Neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat met ze via de website in onderstaande link.

Actueel