Karim Didouch is Buurtouder en verbinder in Kerkelanden
Karim Didouch -
is Buurtouder en verbinder in Kerkelanden
“Als je elkaar echt leert kennen, wordt de buurt sterker!”
Karim Didouch kwam op zijn vierde in Kerkelanden wonen. Inmiddels woont hij er 41 jaar, is vader van vier kinderen en enorm actief in het Hilversumse verenigingsleven. Naast een goede baan bij een bank, vindt hij ook nog tijd om mensen in Kerkelanden met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld als Buurtouder. “Alles valt of staat met zichtbaarheid. Je moet laten zien dat je er bent. Ik zeg iedereen gedag. En wat je merkt is dat mensen dan naar mij toe ook geen drempel meer voelen en gedag zeggen. Daar wordt de buurt sterker van!”
Karim is in het Hilversumse behoorlijk bekend in het voetbalwereldje. Zijn actieve voetbalcarrière leidde hem langs de jeugd van ’t Gooi, FC Utrecht en allerlei Hilversumse clubs. Nu zet hij zich in voor het voetbalplatform Voetbal Hilversum en Omstreken. Met als doel ‘het voetbalgevoel’, de basis van het verenigingsleven, weer terug te brengen. “Vroeger was er niet veel en ging je met het gezin naar de club. Iedereen had daar een rol en droeg bij. Het was altijd druk en gezellig. Nu betaal je contributie en je komt je kind na twee uur weer ophalen. Daar willen we van af. We gebruiken het voetbalnetwerk ook om relaties met het MKB op te bouwen. Met sponsoring die we activiteiten voor minder bedeelden mogelijk maken. Bijvoorbeeld voetbalclinics voor gehandicapte kinderen en Hollandse dagen voor eenzame ouderen. We spelen benefietwedstrijden met het Hilversums elftal dat weer in het leven is geroepen. We zien dat het wat betekent voor de onderlinge sfeer en dat is mooi!”
Iets betekenen voor de gemeenschap
Als Karim opsomt wat hij nog meer doet, naast zijn werk en vaderschap, valt vooral op dat het veel is. “Ja, ik zit veel in clubjes. In de MR van de school van mijn kinderen en de GMR van Stichting STIP. In werkgroepjes bij verschillende voetbalclubs in Hilversum. Ik vind het leuk om iets te betekenen voor de gemeenschap als dat kan.” Zo belandde Karim ook bij Buurtouders in Kerkelanden. “In de Kerstvakantie, een jaar eerder, was wat overlast met vuurwerk geweest rondom de scholen en de Keet, hier in de wijk. Tijdens een bijeenkomst, waar ook de burgemeester bij was, zijn er drie werkgroepen geformeerd. Ik werd bij de werkgroep Veiligheid gevraagd. En heb dat gedaan. Er was veel verveling door corona. Dan helpt het niet om jongens overal weg te sturen. Als je gewoon rondloopt, zichtbaar en benaderbaar bent, gebeuren er geen gekke dingen. Dat deden we met een groep mensen, volgens een rooster, gedurende de kerstvakantie. Het was heel succesvol. Daar stond ik niet zo van te kijken, want eigenlijk heb ik hier nooit problemen ervaren. Het ontstond door verveling en daar had de buurt last van. Dan heb ik met die mensen te doen.”
Netwerk van actieve bewoners
Buurtouders startte als initiatief tegen overlast en groeide door naar een netwerk van actieve bewoners. Karim: “Daarbinnen maken we gebruik van alles wat we elkaar te bieden hebben. Buurtverbinder Katinka heeft ook allerlei ideeën en weet ons te vinden. Want wij weten de weg in de buurt, ook sociaal. Onlangs was er iets met Zwemmen voor vrouwen. Dan zoekt ze ons op, brengen wij haar in contact met potentiële deelnemers en kan zij weer door. Maar als bewoners hebben we haar ook wel eens nodig. En dan lukt het ons, mede door haar bemoeienis, om als bewoners tijdens de Ramadan de gymzaal van de school te huren. Daar organiseerden we iedere avond het avondgebed. Waardoor zo’n 150 a 200 mensen niet naar de moskeeën in Oost of Noord hoefden te gaan. Bij Buurtouders ontmoet je mensen die je anders nooit ontmoet. Zo liep ik nu in een andere kant van de buurt en zag een man met hond die ik alleen kende van de wijkpagina op Facebook. Die ontmoette ik nu voor het eerst fysiek. Dan leer je elkaar echt kennen. En weet je elkaar te vinden als je van nut kunt zijn voor elkaar.”
Werken aan het buurtgevoel
Karim haalt een paar mooi voorbeelden aan. “Bij de Vrouwendag kwamen allerlei dames, vanuit verschillende culturen en generaties, samen die elkaar anders nooit hadden ontmoet! Bij de Iftar hebben we niet-moslims betrokken. Voor meer onderling begrip, maar ook om elkaar echt te leren kennen, voor het buurtgevoel. De Koepel is wat dat betreft echt een essentiële plek voor Kerkelanden. Daar kun je als bewoners terecht! En als je elkaar ontmoet, wordt de buurt sterker. Ooit werkte ik in het dorp Nederhorst den Berg. Daar zei iedereen elkaar gedag, dat was daar heel normaal. Hier schrokken mensen daar nog wel eens van. Maar het wordt ook hier steeds normaler. Al jaren passeer ik met regelmaat een man uit een ander hofje. Wij zeggen elkaar altijd enthousiast gedag, zonder dat we elkaar goed kennen. Maar het voelt goed. Het is allemaal niet zo moeilijk. Maar samen is het wél leuker!”
Wil je meer informatie over Samen is Leuker! Of jouw verhaal over het maken van verbinding delen?
Mail of bel met Katinka Boot, projectcoördinator namens Versa Welzijn
kboot@versawelzijn.nl, 06-47191994.